Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: 10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΟΛΗ!Χρόνια τώρα , γύρισα ανά την  Ελλάδα και επισκέφθηκα εκατοντάδες μικρά χωριά. Εκτός από την ανάδειξη του αληθινού, απλού και παραδοσιακού τρόπου διατροφής, πάντα  προσπαθούσα να αναδείξω τις ομορφιές και τα θετικά που έχει η ζωή στα χωριά.Με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και όσα έχουμε μπροστά μας, θεωρώ πως η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με θέμα προτίμησης. Το να πάει κάποιος με την οικογένεια του σε χωριό μπορεί να είναι και ανάγκη. Σκεφτείτε το όσο ακόμα ο καιρός είναι κάπως καλός και η εγκατάσταση είναι πιο εύκολη. Όσο ακόμα τα σχολεία δεν έχουν προχωρήσει. Για κάποιον άνεργο δεν υπάρχει η δικαιολογία της δουλειάς. Αν κάποιος είναι ευρηματικός και πρόθυμος να εργαστεί, σίγουρα θα βρει να κάνει κάτι όπου κι αν πάει, ακόμα και μέσω διαδικτύου στις μέρες μας κάποιος μπορεί να έχει κάποιο εισόδημα για τις βασικές ανάγκες που έτσι κι αλλιώς στο χωριό είναι πολύ μικρότερες.
Αν έχετε λοιπόν σπίτι σε χωριό και ειδικά αν ήδη έχετε συγγενείς εκεί, σκεφτείτε σοβαρά το να περάσετε εκεί τον προσεχή χειμώνα..! Στα ταξίδια μου γνώρισα πολλούς νέους που πήραν τη μεγάλη απόφαση. Στην αρχή ήταν περίεργη η αλλαγή αλλά με το που προσαρμόστηκαν, η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν πιστεύω πως ούτε ένας από όλους αυτούς έχει μετανιώσει και ούτε ένας δε θα γύριζε για κανένα λόγο στις πόλεις.
Σερβάροντας το Ιντερνετ έπεσα πάνω σε ένα σχετικό άρθρο του Θανάσης Μαυρίδης με 8 λόγους για να φύγιε κανείς από την πόλη και να εγκατασταθεί στο χωριό. Σας παραθέτω το κείμενό του και τον ευχαριστώ για την έμπνευση:
Υπάρχουν οκτώ λόγοι για να φύγει κανείς από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Αν και εφόσον έχει ρίζες σε ένα χωριό. Ένα κεραμίδι για να μην βρέχεται κι ένα χωράφι για να μην πεινάει. Αν δεν έχει ρίζες, δεν πρέπει πάλι να

                      
απελπίζεται. Αν εγκαταλείψουν την Αθήνα οι «άλλοι», ίσως μείνει λίγη γη για πατάτες και κρεμμύδια…
Πρώτος λόγος: Οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση στις πόλεις και αυτό… προκαλεί έντονο στρες με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.
Δεύτερος λόγος: Όσοι είναι άνεργοι και μεγάλης ηλικίας έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να βρουν άμεσα εργασία στην πόλη, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε ως χώρα την κρίση σε σχετικά σύντομο χρόνο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.
Τρίτος λόγος: Στην Ελλάδα της ΟΝΕ καταφέραμε να μην παράγουμε ούτε σκόρδα και να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από όλα τα μέρη του κόσμου. Με την γεωργική παραγωγή να είναι στο ναδίρ, πιθανότατα να βρει κανείς ουσιαστικές ευκαιρίες…
Τέταρτος λόγος: Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την εγκληματικότητα στις πόλεις.
Πέμπτος λόγος: Στο χωριό μπορείς και να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Μπορείς να βρεις πιο εύκολα ασχολίες για να αντικαταστήσεις τον «χαμένο χρόνο».
Έκτος λόγος: Αν τα πράγματα ξεφύγουν με μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να είστε ήδη στο χωριό για να προετοιμάσετε τον δρόμο για τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που θα έχουν μείνει πίσω…
Έβδομος λόγος: Θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανταλλακτική Οικονομία, στην περίπτωση εκείνη που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντέξουν στην επίθεση που δέχονται.
Όγδοος λόγος: Για να βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας πλησιέστερα στη φύση και σ΄ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.
Εμείς βρήκαμε οκτώ λόγους. Εσείς μπορείτε να βρείτε άλλους τόσους. Και μην πιστέψει κανείς ότι έχουμε κάποια δήθεν χιουμοριστική διάθεση. Η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που δεν υπάρχουν περιθώρια για αστειάκια.
Και εδώ θα προσθέσω άλλους 2 λόγους για να τους κάνουμε 10!
Ένατος λόγος: Αληθινή Διατροφή και Μαγειρική Οικονομία.
Στο χωριό θα τρώτε πιο απλά, υγιεινά, παραδοσιακά, τοπικά και εποχικά φαγητά, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας! Κι όλα αυτά με λιγότερο κόστος αφού τα περισσότερα θα παράγονται από εσάς ή από άλλους στο χωριό.
Δέκατος λόγος: Αληθινή και χρήσιμη παιδεία!
Στο χωριό θα έχετε πολλά να μάθετε εσείς και τα παιδιά σας..! Θα μαθουν τα παιδιά τι εστί σεβασμός τι εστι ταπεινότητα γενικα τι σετι ανθρωπιά. Οι γιαγιάδες στα χωριά έχουν σοφία που μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αυτά τα χρόνια… Σε περίπτωση που έχετε αγανακτήσει με τα προβλήματα στο υπουργείο Παιδείας, να θυμάστε: Οι γιαγιάδες, το χωριό και η ζωή στη φύση είναι το καλύτερο σχολείο!!! Για μένα προσωπικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου τα έμαθα ως μαθητής τις φύση και από τις γιαγιάδες που συνάντησα  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου